Jeugdlintjes uitgereikt aan elf Haagse jongeren

26 April 2024, 18:57 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Fleur Beemster

Elf Haagse Jongeren hebben vrijdag een Haags Jeugdlintje in ontvangst genomen. Deze jaarlijkse onderscheiding van de gemeente Den Haag is bedoeld voor jongeren die zich afgelopen jaar op een bijzondere manier hebben ingezet voor de stad.

De lintjes werden in Theater Diligentia uitgereikt door wethouder Hilbert Bredemeijer van Jeugd, in aanwezigheid van trotse ouders, vrienden en familie. Tijdens de uitreiking verzorgde Dansschool Moves Haaglanden een optreden.

De Haagse Jeugdlintjes worden sinds 2009 uitgereikt in drie leeftijdsgroepen: 6 tot en met 12 jaar, 13 tot en met 17 jaar en 18 tot en met 23 jaar. Bredemeijer is trots op deze elf jongeren. “Het is geweldig dat deze jonge toppers zich belangeloos hebben ingezet voor de stad. Het geven van zwemlessen of kooklessen aan kinderen, helpen bij het buurtcentrum, assisteren op de kinderboerderij: deze jongeren staan klaar voor Den Haag en andere Hagenaren.”

De volgende jongeren ontvingen een Jeugdlintje (teksten aangeleverd door de gemeente):

Nusaybah Akbar (10) is sinds haar achtste vrijwilliger bij Community Plus in Ypenburg. Daar is ze onder andere betrokken bij de vrouwengroep en het bordspellen-reject. Dat doet ze zo enthousiast dat ook anderen willen meehelpen. Zij zette een duurzaamheidsproject op en is ook actief in de Jeugdraad van Ypenburg. Een schone wijk met goede speeltuinen is belangrijk voor haar en daar zet ze zich, samen met wijkbewoners voor in.

Emirhan Çiçek (11) heeft de afgelopen twee jaar niet stilgezeten. Hij is lid van de Jongerenraad van Unicef Nederland. En actief binnen de Jongerenraad Digitalisering. De raad agendeert en adviseert over zaken die voor jongeren relevant zijn en hen weerbaar maken in de digitale wereld. Emirhan wordt ook omschreven als actieve wijktijger. Bij Buurthuis Bario in Transvaal schrijft hij voor de wijkkrant of zamelt hij geld in voor kinderen die hebben moeten vluchten. Ook voor opruimacties draait hij zijn hand niet om. Zijn inzet werkt aanstekelijk: door zijn enthousiasme zijn ook zijn vrienden en klasgenoten zich gaan inzetten voor de wijk. 

Jara Mohammedamin (12) staat altijd klaar voor dieren en mensen. In de coronaperiode hoorde ze dat de dieren op de Nijkamphoeve te weinig beweging kregen. En sindsdien wandelt ze daar met de ezels en verzorgt ze de dieren. Ook geeft ze rondleidingen en helpt ze enthousiast mee met de activiteiten. De oudere bezoekers krijgen van haar niet alleen wat te drinken maar ook een luisterend oor.  

Duru Çiçek (14) zit op het Haganum en is een initiatiefrijke duizendpoot. Bij ’t Lindenkwadrant helpt ze met de kooklessen voor kinderen. Kwetsbare kinderen die de taal niet spreken kunnen op extra aandacht van haar rekenen. Omkijken naar een ander zit in haar DNA: samen met haar buurvrouw gaat ze ook naar het bejaardentehuis om koffie te drinken met de bewoners. Duru was betrokken bij het Jongerenstadslab, de realtalks van Unicef en zamelt ook al twee jaar spullen in voor anderen.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gemeente Den Haag. 

Saadet Eliş (14) heeft een lijfspreuk “We kunnen dit”. Bij stichting Jeugdwerk is ze de afgelopen twee jaar elke woensdag en in de vakanties aanwezig om de activiteiten voor kleuters te begeleiden. Dankzij haar gaat hun motoriek met sprongen vooruit. Ze staat altijd klaar om naar mensen te luisteren en te helpen. Ook thuis, waar ze veel zorg heeft voor haar ouders, broertjes en zus. 

Amalina Akbar (13) doet al vijf jaar veel voor Community Plus. Naast het duurzaamheidsproject wat ze met haar broer en zus deed gebruikt ze haar verbale talenten ook om zaken voor elkaar te krijgen. Zo houdt ze pitches om geld in te zamelen zodat jongeren een 3D-printcursus kunnen volgen. Haar sociale karakter en enthousiasme zorgen ervoor dat mensen bij elkaar komen en echt met elkaar in gesprek gaan. 

Hanief Akbar (14) is al vijf jaar betrokken bij veel activiteiten van Community Plus in Ypenburg. Sommige projecten doet hij samen met zijn zusje(s), zoals het duurzaamheidsproject. Binnen de Jeugdraad viel hij op door zaken te signaleren en op een duidelijke en nette manier onder woorden te brengen. Veel van zijn ideën worden ook uitgevoerd. Jongeren in de wijk zien zijn inzet en hij inspireert hen om bij elkaar te komen en zuinig te zijn op de voorzieningen. 

Tess Hietbrink (15) is al zes jaar actief bij zwemvereniging Triton. Ze staat elke zondag klaar om in de Houtzagerij zwemles te geven aan kinderen. Tess doet dat zelfstandig en bereid haar lessen heel goed voor. Want ze heeft één missie: zorgen dat elk kind een zwemdiploma haalt. Ook helpt ze de andere vrijwilligers door het geven van instructielessen en springt ze bij waar nodig. Bijvoorbeeld als vrijwilliger tijdens de uitstapjes van de Triton Kinderdag. Tess is ook drie keer per week vrijwilliger bij de Spinozahof, waar ze de dieren trouw verzorgd. 

Aïmane Hamdaoui (18) is drie jaar actief bij buurthuis Wijkz in Moerwijk als buurtbroeder. Hij is er bijna elke dag en neemt graag het initiatief voor activiteiten zoals kickbokslessen. Vorig jaar verzorgde hij, samen met andere buurtbroeders, een maaltijd voor 75 dak-en thuislozen. Aïmane helpt ook bij de dagelijkse inloop en handhaaft de orde als dat nodig is. In de zomer gaat hij ‘s avonds vaak de straat op om te voetballen met de jongeren. 

Ana Nagat Almeida (20) studeert verpleegkunde en is daarnaast drie jaar actief als assistant kunstdocent bij Art-S-Cool, de kunstschool van de Schilderswijk. Voor de jongeren én de kunstdocent is ze een fijne hulp die niet alleen klaarstaat voor iedereen en zorgt voor een goede sfeer, maar ook laat merken hoe trots ze is op de kinderen en hun vooruitgang. 

Noa van Hagen (23) wordt niet voor niets omschreven als de Max Verstappen van de jeugdzorg. Ze zet zich al meer dan twee jaar onvermoeibaar in om de jeugdzorg beter te maken. Noa is ervan overtuigd dat veel vraagstukken niet alleen met zorg kunnen worden opgelost. Wat volgens haar nodig is, is een stevige sociale maatschappij waarin we oog hebben voor elkaar. Noa is de oprichter van steunpunt Avalon waar jongeren terecht kunnen voor ondersteuning bij mentale en/of verslavingsproblemen. Door haar daadkracht haalde ze ook de benodigde fondsen en sponsoring op om een reis naar Frankrijk te kunnen maken met jongeren die trauma’s hebben.